Digitaal drukken

Rond het drukproces valt ook winst voor het milieu te behalen. Traditionele druktechnieken gaan vaak samen met het gebruik van schadelijke chemische stoffen. Voor fullcolour offsetdrukwerk bijvoorbeeld worden er voor de beelddragers door middel van een chemisch proces vier drukplaten gemaakt die tijdens het drukken veel inkt nodig hebben en na afloop schoongemaakt moeten worden. Ook moet de pers eerst op kleur indraaien waarna de gebruikte inktvellen weggegooid worden. Voor een opdracht waarbij andere kleuren gebruikt worden moet de pers grondig schoongemaakt worden met water en een reinigingsmiddel. Bij het digitale drukproces is dit allemaal niet nodig. 

De drukmethode van onze milieuvriendelijker digitale pers is gebaseerd op droge toner en elektrostatische aantrekkingskracht. Hier zijn geen drukplaten voor nodig en hoeft er ook niet ingedraaid of schoongemaakt te worden. Dat scheelt vervuilende middelen, verspilde inkt en papier. Ook worden de gebruikte toners door onze leverancier gerecyceld waarmee de afvalketen gesloten is.

Een ander voordeel is de mogelijkheid te drukken in afgepaste volumes. Bij offsetdruk kunnen enkel grote volumes afgenomen worden. Het komt hierdoor nogal eens voor dat overgebleven drukwerk weggegooid wordt omdat er meer dan nodig gedrukt is of omdat het drukwerk niet recent meer is. Een digitale pers leent zich bij uitstek voor het drukken van lagere en afgepaste oplagen. Bij een nabestelling kan het drukwerk makkelijk vernieuwd worden en er verdwijnt minder niet gebruikt drukwerk in de papiercontainer.